Thursday, December 22, 2011

::Redha itu ikhlas, Pasrah itu menyerah::



Salam semua.
Nampaknya aku ada masa lagi maw conteng2 wall ku. nak taw kenapa? sebab keadaan ku yang nyaman dan tenang mendorong untuk aku jiwang kembali. haha~
Hujan turun membasahi tingkap membuatkan aku terharu tengok pemandangan alam. apalagi sambil dengar lagu Ombak Rindu. fuhh, memang boleh jiwang berabis. haha~

"Redha itu ikhlas, Pasrah itu menyerah." Bagi mana2 pembaca yang belum tahu, ayat ney aku ambik dari filem Ombak Rindu. Rasa tersentuh ney hati. Seringkali kita cakap kita redha. redha dengan ketentuan. redha dengan dugaan yang melanda. tapi berapa ramai yang tidak mengeluh dengan semua tue? berapa ramai yang mampu senyum setelah mengalami masalah. sebagai contoh kehilangan? kita lebih banyak pasrah berbanding redha.

Tiada manusia yang hidup penuh dengan keHappyan. tiada juga yang sering kesedihan. semuanya FAIR. semua adil. Hari ini kita sedih, esok kita Happy. Itula hidup.



Aku sekarang dalam memotivasikan diriku untuk menjadikan hidup ku lebih bermakna dan di hargai. Aku tukar segala habit ku. Dulu aku pakai jam sebelah kanan, sekarang aku maw pakai sebelah kiri la plaknya. I like pink color tapi aku paksa untuk suka hijau. aku maw tengok kalau aku boleh buat semua tue. aku dalam misi menggembirakan hari-hari ku. aku nak sayang benda-benda yang aku benci. tak nak ada dendam dan iri hati.

"Kehilangan yang berhikmah." Kata-kata semangat yang kawan aku bagi. dan aku yakin setiap yang hilang itu ada hikmah dan ada gantinya. kita cuma perlu tunggu dan terus menunggu. tak perlu mengharap kepada seseorang tapi mengharap kepada Allah. Allah sayang orang yang sabar.

aku tak taw maw kata apa sebab aku sekarang pun dalam dilema. terasa tersisih. aku cemburu. iri hati. sedih. hipokrit. dengki. sakit hati. meluat. semua negatif aku rasa. aku rasa aku teruk betul sudah ney.

"Ya Allah, maafkan ku kerna mempunyai sifat-sifat syaitan dalam diri. aku hanya mampu beristighfar dengan semua tue. maafkan aku ya Allah. Adakah ini ujian2 Mu untuk aku hapuskan dosa2 ku dahulu? Jika ia, maka aku redha. Aku hanya akan pasrah jika dia yang kau hantar kini beralih arah. Maafkan aku ya Rabbi"




Thursday, December 15, 2011

::Realized::


I'm nobody instead of friend
I realized it
and sorry because I can't make myself like the old one
Sorry too because I can't stop myself from being shy look at you from the far away distance
But I'm sure I can let you go with one smile
Thanks for ever be my "Badge"

Friday, December 9, 2011

::In a Miss::


I miss you Incik Azmin Kong.




::Girls' Mission::


Salam everyone.
Hari ney aku ada masa maw conteng2 blog aku bab aku tiada kelas and tiada perkara yang maw di tensionkan. So, today I'm very interested to tell about something that I've read recently.
"When the girl fall in love.."



Pernah dengar peribahasa "perigi cari timba"?? mesti pernah kan? agaknya la bolehka perigi cari timba? Girls start to usha the boys. haha~~

Macam syok ney bab lelaki tue akan malu2 kalau girl tue try nak tackle dia. Action boys yang paling ketara dia akan malu tatap mata girl. It is same when the boys try to tackle the girls. and absolutely it's very cute. Why? The boy akan cuba alih pandangannya dan muka dia akan merah. tak percaya? Contohlah, the boy tahu the girl suka dia. Then the girl pandang2 dia, paling2 pun dia kan duduk slumber dan cari kawan untuk bercerita sambil buat seolah-olah suasana tue lucu padahal tak. kalau tak pun dia akan cuba tekan2 keypad handphone dia menunjukkan dia seolah2 sedang bersms. dan kalau tak pun dia akan duduk tegak sambil memegang sesuatu sebagai contoh pen. For the boys, jangan kata kami girls tak tahu kamu ney jenis macam mana. haha~



Girls suka lelaki pendiam. Seriously. Why? sebab mereka tak banyak cakap. suka berterus terang. malu-malu kalau bercakap. nak buat lawak tapi tak pandai ( tapi girl tetap akan ketawa). romantik yang tersembunyi. and paling best adalah suka dengar cakap. tue paling bagus tue. paling bagus tue di bawa bergaduh. huhu.


Sebenarnya ney bukanlah tujuan aku nak tulis entry hari ney. Actually, what I'm trying to say here is we (girls) want to save the boys from enter to the gay world. It's become our mission now to save them. Why?


Because of this..


Sebab mereka terlalu handsome tuk jadi seorang gay. Kenapa yang gay tue adalah jejaka-jejaka yang handsome2?? Why?
Penampilan yang baik, jaga kebersihan, bercakap pun sopan (tak semuanyala), senang di bawa berbincang, pakar masalah wanita, bijak berkomunikasi. semua tue menunjukkan kamu boleh jadi playboy sebab kamu pandai memanipulasi pemikiran the girls. Indah taw jatuh cinta dengan the girls. kami tak banyak cerewet. kami pandai urus hidup the boys. kami baik. kami cantik. kami gorgeous. Pintar. aktif. peramah. mudah memaafkan. mudah cair. easy going. teman luah perasaan. teman gaduh. dan semuanyala. In the other words, girls are the best. hehe. tak pa kamu playboy asal kamu jangan gay boy.

Recently, I just opened a gay group in facebook. and most of them have a good looking man.
Wahai Mr. Boys please don't be Mrs. Boys. kami perlukan kamu untuk meneruskan generasi dan population sekarang ney. Boys hampir pupus. nanti tak kan lah the girl maw jugak dengan girl. kalau the boys susah maw tackle the girl. biar the girl take action first. It's okay as long as we save you all.

And to girls, kita kan bijak. Then, dengan kebijaksanaan kita..
LET'S CHANGE THEM...~!!

Tuesday, December 6, 2011

::Hanya kerana mata::



Hanya kerana mata aku melihatmu.
Hanya kerana mata aku mengertimu dan
Hanya kerana mata aku tahu erti sayangmu

Ingatkah sewaktu pertemuan kita?
Aku dapat rasakan aku bertepuk sebelah tangan pada mulanya.
Kenapa?
Kerna aku meminatimu yang sudah berpunya kekasih hati.
Aku tahankan rasa kasihku agar aku tak terlanjur sayang.
Bodohkan aku?

Akhirnya aku berjaya melawan rasa kasihku.
Dan akhirnya kau dan aku cuma berteman
Walaubagaimanapun, 20022010 merupakan hari kekalahanku
Aku kalah dengan perasaan yang aku lawan sekian lama.
Aku jatuh kepadamu.
Jatuh, jatuh, dan terus tersungkur

Aku menerima lamaranmu menjad kekasih hati
Setelah setahun lebih kita bersama
Masing-masing juga punya kerjaya
Dan kita terpisah di antara Laut China Selatan

Namun, kau tetap di hati.
Meskipun kau jauh dari mata tapi kau dekat di hati.
Meskipun kau berubah tapi kau tetap dewa raja
Meskipun kau menyuruh aku melupakan semua tapi aku akan tetap menyinta.
Kerna, aku percaya..
Aku percaya kau akan tetap setia.

Monday, December 5, 2011

::Bad Day::



It is my bad to smile when look at you


It is my bad happy to meet you


It is my bad to make you as my inspiration for today


and..


It is my bad to stare at your eyes, talk to you and been laughing just because of you.


I HATE YOU.

Thursday, December 1, 2011

::Loss::




For almost two years you with me finally you lost juga.
Sedih yang teramat.
Oh my Badge please come back to me.
You're my inspiration.
Hopefully I can get you tomorrow.
Hopefully.

Friday, November 18, 2011

::Wahai Adam Allah::



Saya nak awak tahu.

Bila saya cakap “its okey”
Saya nak awak faham saya tak okey sebenarnya.

Bila saya cakap saya rindu awak
I really really mean it.

Bila saya panggil awak.
Saya bukannya nak sangat awak ke tempat saya. saya hanya nak awak tahu saya amat perlukan awak time tue.

Bila saya diam time kita koling
Bukannya saya tiada idea nak cakap tapi saya nak awak bercakap. Saya suka dengar suara awak .

Bila saya tak sms awak.
Sebenarnya saya tengah tunggu sms dri awak.

Bila saya diam saat awak puji perempuan lain.
Saya senyum tapi dalam hati saya cemburu.

Bila saya cakap saya jumpa lelaki cumil.
Sebenarnya saya nak taw awak cemburuka atau tak. Sebab saya nak taw awak sayang saya ke?

Bila awak cakap awak seksa jauh dari saya.
Saya akan mati jauh dari awak.

Bila air mata awak keluar untuk saya.
Percayalah saya amat menghargainya.

Bila awak tak nampak airmata saya.
Saya tak nak awak nampak saya nangis.

Bila awak balas text saya.
Hati saya berbunga riang even 1 mesej untuk 1 hari saja.

Bila lagu “Please Tell Me Why” berdering.
My AK Laukong call me.

Bila saya cemburu tengok kapel lain
Saya mengharapkan awak ada bersama saya

Bila saya nak tukar nama panggilan
Actually saya nak bermanja dengan awak

Bila saya tengok mata awak.
Ada kejujuran di situ

Bila awak jujur
Saya hargainya

Bila awak ikhlas
saya tambah sayang awak.

Bila kita tambah jauh.
Sayang saya akan bertambah2.

Bila saya dha sayang awak.
Setia saya hanya untuk awak.

Bila awak tak reply mesej saya
Saya akan terus menunggu

Bila awak sakitkan hati saya.
Jujur saya nangis.

Bila awak suruh saya solat.
Percayalah saya solat kerana Allah. Saya bersyukur dapat awak.

Bila orang tanya saya pasal awak.
Saya mampu senyum jak.

Bila saya bangun pagi.
Saya nantikan mesej awak.

Bila saya nak tido.
Saya tunggu text dari awak.

Bila saya kata “laukong??”
Saya nak awak balas dengan “ kenapa sayang?”

Bila awak nyanyi.
Sumpah saya suka. Saya tersenyum sendiri.

Bila awak cakap “lauupoo”
Percayalah. Saya orang paling bahagia.

Bila awak bahagia.
Saya gembira.

Bila awak sedih.
Saya akan buat awak happy.

Bila saya jadi macam kanak2.
Saya hanya nak perhatikan awak.

Bila awak gelak.
saya harap masa itu dapat diberhentikan. Saya suka dengar suara awak gelak

Bila ada salah faham.
Percayalah. Saya tak nak kita gaduh

Bila awak buat affair.
Hati saya sakit

Bila saya call awak then waiting call
Saya akan terus cemburu

Bila saya cemburu.
Saya tak kan bercakap. Awak cubalah faham dan bagi penjelasan.

Bila saya bsms dengan awak
Sebenarnya saya lagi tunggu awak mesej kata rindu

Bila kita lagi bercalling.
Sebenarnya saya nak awak main gitar untuk saya.

Bila awak kata awak sibuk.
Saya biarkan awak buat kerja awak.

Bila awak sudah semakin jauh.
Saya terseksa.

Bila saya ternampak aktiviti awak di Facebook.
Saya iri hati. Adakah aktiviti-aktiviti tue buatkan awak lupa saya?

Bila awak tak balas chatting saya.
Saya akan mulai fikir yang bukan-bukan.

Bila awak tak balas komen-komen saya.
I wonder. Siapa saya di hati awak?

Bila awak lambat balas mesej- mesej saya.
Saya sangat sedih dan takut. Adakah saya satu-satunya untuk awak?

Awak..

Sebenarnya ada banyak lagi taw. tapi tak nak la cakap sume nya. awak kan bijaksana. pasti awak dapat jawapan untuk semua persoalan kan??


Wednesday, November 9, 2011

::Cinta Hati::



Kenapa dia tak pandai jaga Hati?
Sebab ada hikmah di sebalik perbuatannya tue.

Kenapa dia tak harapkan Hati di sisinya?
Kerna dia sudah ada pengganti.

Kenapa dia tak pernah menanyakan khabar Hati?
Kerna itu menunjukkan dia seorang yang cepat melupakan.

Kenapa dia selalu buat Hati sedih?
Sebab dia tak pandai menghargai.

Kenapa dia suka buat Hati sakit hati dan cemburu.
Sebab itu tandanya dia nak bagitahu Hati yang dia sudah berpaling tadah.

Kenapa dia berpaling tadah?
Kerna dia suda tak suka Hati.

Kenapa dia tak suka Hati?
Kerna dia tak menyedari yang Hati adalah satu-satunya untuk dia.

Dia tak tahu ka Hati sangat sayang dia?
Dia sudah jadi buta. Buta hanya kerana jarak jauh sebagai perpisahan.

Kenapa dia mengelakkan diri dari Hati?
Sebab itu saja cara untuknya melepaskan diri dari Hati.

kenapa dengan cara begitu?
Kerna itu janji dia dengan Hati.

Apa janji itu?
Tidak akan ada kata putus melainkan dengan cara tidak berhubung antara satu sama lain.

Adakah Hati sanggup lepaskan dia?
Tak. Hati tak sanggup lepaskan dia namun Hati tahu tiada paksaan dalam perhubungan.

Apa tanda Hati sayang sangat kat dia?
Hanya dia saja boleh menilai sejauh mana Hati sayangkan dia.

Kenapa Hati tak berusaha agar dia tak pergi?
Kerna Hati pernah bermimpi “ Andai dia pergi, biarkanla. Dan apabila dia kembali maknanya dia adalah untukmu. Jika tidak, maka akan ada orang lain yang lebih baik untukmu.”

Macam mana Hati mengembirakan hatinya?
Dia buat dirinya tabah. Dia buatkan dirinya bahagia.

Andai dia kembali suatu nanti adakah Hati akan menerimanya.
tak kan ada pisang berbuah dua kali.




Akan tiba masanya dia kembali. Bukan kerna dia menjadi milikku. Tapi kerna dia telah menyedari dan menyesal akan tindakannya berpaling arah dariku. Pemergianmu adalah waktu aku berdikari. Berdiri semula dengan sendiri. Bangun dan bangkit setelah hatiku kau curi dan kau hancuri. Waktu di mana kau tinggalkan aku terkapai-kapai. Waktu ketika kau meninggalkan ku dengan membawa seluruh harapanku. Aku lemas. Akhirnya aku mati.

Dan kini. Aku berwajah baru. Aku buktikan aku boleh hidup tanpamu. Aku boleh buat diriku berharga. Dan bahagia. Aku jadikan diriku seorang yang Berjaya. Kenapa? Aku lupakanmu dengan cara membuatkan diriku sibuk dan meyakinkan diri ini yang kau seorang yang rugi kerna melepaskan Hati.

Tuesday, November 8, 2011

::Tuhan Jagakan Dia::



hanya dirimu yang ku cinta
takkan membuat aku jatuh cinta lagi
aku merasa kau yang terbaik untuk diriku
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
walau ku tahu kau tak sempurna
takkan membuat aku jauh darimu
apa adanya ku kan tetap setia kepadmau

Tuhan jagakan dia
dia kekasihku ’kan tetap milikku
aku sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

walau ku tahu kau takkan sempurna
takkan membuat aku jauh darimu
apa adanya ku kan tetap setia kepadmau

Tuhan jagakan dia
dia kekasihku ’kan tetap milikku
aku sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
dia kekasihku ’kan tetap milikku
aku sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

Tuhan jagakan dia
dia kekasihku ’kan tetap milikku
aku sungguh sungguh mencintai
sungguh menyayangi setulus hatiku

Friday, November 4, 2011

::Alhamdullillah::


I believe my dreams will be come true.


Syukran ke atas rahmatNya akhirnya usaha ku selama ini di redhai oleh Allah.
Even this is not an outstanding result but this is one of my achievement and I will improve it and take it as motivate myself to go further.


Saturday, October 22, 2011

::I didn't mean it::



Thanks a lot for willing to be my bestfriend
and Sorry because I make you fall in love
I didn't mean it..
We are still friends right?

Wednesday, October 5, 2011

::Another Entry::


Salam semua.
Sebelum mula apa-apa cuba teka aku di mana? aku di Kunak dha. di Restoran Bilal, tempat yang selalu aku kunjungi untuk online dalam keadaan yang damai.

Tadik aku ada terbuka sorang facebooker ney. dia upload gambar Pre Wedding dia. Nice taw. sesangat nice. aku pun maw ada gambar macam tue juga. agaknya bilala aku dapat buat gambar Pre Wedding? aku nak ma My Laukong tapi insyaAllah klu jodoh panjang. klu tak panjang? berserah jak pada takdir. Anything happens for a reason.

Nak kawin. nak kawin. nak kawin. haha.
Gila maw kawin suda aku. nak taw kenapa? sebabnya, di rumah aku banyak kali dha majlis kawin. bulan 11 ney aku punya adik sepupu akan kawin. Selepas tue kakak sepupu aku plak lagi yang kawin. aku bila maw kawin? bodok punya Vian pikir pasal kawin jak.

okey. memang semua orang ada hasrat maw kawin macam tue jugala aku. tapi aku ada perkara yang nak di buat dulu sebelum aku kawin. dan perkara ney aku nak rasa sebelum berakhirnya masa single aku.


aku nak jelajah seluruh dunia.


Aku nak jelajah Malaysia dulu. aku nak ke Penang, Cameron Highland, Bandar Bersejarah, kawasan sawah padi dan semuala tempat cantik di Malaysia ney. aku nak gambar semua tempat2 tue dan jadikan album. aku nak try semua jenis permainan di dunia ney. I just want to make my life more worthwhile. mesti best kan?

But I'm still under age now. nanti masuk 21 tahun bru mak bagi keluar tengok dunia. haha.
oh no. setakat ney sampai sini jak aku conteng2 k. aku nak ke Pasar Rabu dulu. Pasar yang penuh dengan makanan aku suka yang penting Keropok Lekor. haha. By then, I will write again later. Just wait for me.
Love me, you and them. ^__^.


Saturday, October 1, 2011

::Quick update::




Salam and gud evening to my readers.

I'll be back to Kunak about 2 hours more. So what I want to do right now is make some new entry.

lately, I have exam and surely I faced 3 consecutive days exam. I'm gonna be dead. but Alhamdullilah I faced it with a calmness days with a big eyes and have a eyebag. I think my face like a Zombee I guess on that day. Forget for all those thing and the most important thing is I'm done with all exam and I want to back home. miss my mummy and two little "evil".

About my AK, I think we have a miscommunication now. since I got exam, we are rarely to hang up on the phone, smsing and even facebooking. It doesn't mind. Just hope he will never forget about me. By then, I miss him a lot.

so, see you all after one month. hopefully. and pray for me I can get to drive car very well and hope I get the PMDS programme.

p/s::I have broken English. and I admit it.

Wednesday, September 21, 2011

::Wahai Hati::

Wahai Hati..
aku tahu kau sedang sakit sekarang..
Sakit kerana terpaksa bertahan dan bersabar
Sakit kerana terpaksa berpura-pura gembira di hadapan kawan-kawan
Sakit kerana merasakan kehilangan dan
sakit kerana di khianati..
aku tahu semua itu..
itu hanya kerana seorang Adam Allah..
kan Hati ?

Wahai Hati..
Sudah cukuplah engkau bertahan..
Lepaskan semua itu..
Lepaskan kasih sayangmu yang dia tidak hargai..
lepaskan lah wahai Hati..
aku tahu kau mahu menangis tapi kau tak boleh..
Kenapa kau tak luahkan saja kepada kawanmu wahai Hati ?
Kenapa ?
Kenapa juga kau masih buta untuk menyintai dia yang mengkhianati kau depan mata ?
Kenapa juga kau masih membiarkan dirimu jadi bahan simpanan untuk duka laranya ?
sudahlah Hati..
Cukuplah..

Wahai Hati..
aku tahu kau tak sampai hati nak biarkan dia berlalu pergi..
Kerna dia cinta pertama kau kan ?
Cinta pertama tak kan bertahan..
Lepaskan sajalah dia..
Lupakan lah dia..
Dia tak nampak kau
Dia tak hargai kau
Dia langsung tak ingat kau
tapi kenapa kau masih sayang dan mencari-cari dia ?
Dia sudah ada yang lain dan kau tahu akan hal itu
tapi kenapa masih membiarkan dirimu di curangi ?
betapa bodohnya engkau wahai Hati
kenapa ?

Aku faham kepedihan yang kau rasa
Kau sunyi tanpa dia kan ?
Bagus lagi kau sunyi sebab kau bersendirian berbanding kau sunyi sedangkan mempunyai si dia.
Perbuatan mu yang tak melepaskan dia pergi membuatkan kau tambah sakit hati..
Percayalah aku wahai Hati..
memang perkara yang berat untuk melepaskan dia pergi
memang sakit biarkan dia bersama dengan yang lain
tapi dia bukan untukmu
DIA BUKAN UNTUKMU !!

Wahai Hati,
Lepaskan dia..
suatu hari nanti dia akan sedar juga kehadiranmu
dan tiba saat itu aku yakin kau akan bahagia bersama yang lain

Mulai sekarang belajarlah untuk lupakan dia..
Kawal cintamu wahai Hati..
Kawal kasih sayangmu..
Biarkan dia pergi perlahan-lahan
Biarkan dia lenyap dari kehidupanmu
Selepas itu kembalilah seperti hidupmu yang dulu
yang ceria, banyak cakap dan periang

Biarkan dia pergi..
Lupakan dia..
Kawal cintamu..
kembalilah senyum..
dan terimalah cinta yang lain
Wahai Hati..

Thursday, September 15, 2011

::10 Things I want to do with my AK::


Salam dan selamat kembali ke laman blog Cik Vian.

Sebelum mula apa2, aku nak bagitaw korang sekarang ney adalah minggu tuk study bab minggu depan aku dha nak last exam. Spirit aku masi belum terkumpul tuk study then tuk mengelakkan kebosanan aku pun conteng2 la my blog ney.

Today I want to share about 10 things I want to do with my AK. Lagu blog ney wat fikiran ku jadi mood santai then aku pun conteng2 la bab perkara ney. macam syiok plak kan?? haaa. ney adalah 10 perkara yang aku nak buat;




1. Main hujan.

First thing I will do main hujan bersama my AK. People maybe think that I'm too childish. but of course I'm a little childish. only a little okey. aku suka hujan. dan aku suka main hujan. aku nak main hujan ma dia. basahkan diri. Splash the water. run everywhere. pas tue berteduh bawah pokok. biar sama2 basah dan biar sama2 sakit.




2. Picnic Time.

I love picnic too. nanti klu kami pergi piknik biar aku yang sediakan makanan. dia just prepare the place. biar aku yang masak. aku tahu aku tak pandai masak. But I will try my best to cook makanan yang paling delicious and yang paling cumil punya. biar dia tak sampai hati maw makan. tem piknik ney la aku rasa paling best punya event. aku tak suka makan kat restoran. bek lagi makan kat bawah pokok sambil lihat keindahan alam. see ?? Ney yang baru di katakan romance bukannya makan kat hotel banyak bintang beserta lilin atas meja. kan kan kan ??





3. Tunggang basikal

ahhaa. tunggang basikal ney pun syiok jugak. aku nak dia bonceng aku nanti. tapi klu naik bukit biar aku bonceng dia. haha. agaknya ternaik gak ka ya klu aku yang bonceng dia tem naik bukit ??paling2 pun terturun balik tue basikal. huhu. aku suka gaya vintage. aku pernah nonton cerita Cina Malaysia tajuknya "Rumput Jiwa". tem tue hero dia bawa heroin dia nek basikal. then heroin tue berboncengla ma heronya. tempatnya kat Cameroon Highland. nek basikal di sepanjang bukit teh. punya syiok berabis. syiok gile beb. dan sambil mengayuh basikal heronya pick a flower then give to his lover. ohh so sweet. thats why la aku pun nak macam tue gak. banyak kan imaginasi ku??




4. Memancing dan naik sampan.

Naik sampan dan pergi memancing. teringin sangat nak memancing ma dia. tapi dia suka mancing ka ya ?? ada sesetengah orang tak suka mancing bab kebosanan time tunggu ikan nak makan umpan. tapi aku tak. aku suka memancing. mungkin time tunggu ikan makan umpan aku bole dengar lagu/melukis/menyanyi dan whatever jak la to avoid bored. dan klu naik sampan plak tue pun best gak. bole asyik tengok muka dia. kan klu duduk dalam sampan kita kena berdepan sesama kita. then klu aku nek sampan ma dia. dia just pandang me and me plak just pandang dia. cumilnya dia. geteknya Cik Vian. hahaha.





5. Daki bukit.

Sebelum ney kami pernah daki bukit. tapi bukan bukitla. kami daki gua. Gua Madai kat Kunak. memang gila dan menyakitkan kaki. bergetar getar bha kaki time turun. lucu aku rasa ney macam nenek tua turun tangga jak. tapi time tue kami pergi berkumpulan. then aku nak daki bukit ma dia jak. just he and me. no others. pernah nonton kartun "Up" ?? aku nak daki bukit macam dalam cerita tue. atas bukit tue ada pokok. satu2 nya dia jak pokok besar kat atas tue. then rehat kat sana dan sama2 lihat awan sambil hold hands. this is another my imagination.





6. Bermain buaian.

Jangan senyum taw ketawa. this is true. aku nak main buaian ma dia. aku cuma nak dia happy sepanjang dia ma aku. aku nak dia rasa yang aku ney ada tuk wat dia happy. aku nak dia rasa makna terbang. terbang kat buaian. haha. biar kami sama2 release tension. biar kami sama2 luahkan perasaan yang terpendam. dan biar kami sama2 rasa kehappyan itu. trust me. main buaian boleh wat kita berhenti dalam kesedihan walaupun untuk sejenak. main buaian ma dia boleh wat kan aku rasa heaven. cuba men buaian sama suami. mesti syiok tue kan ??





7. F.U.N.F.A.I.R

Arrgghhh..!! Funfair memang fun giler. syiok. nak try sume jenis permainan. nak naik roller coater. nak try bumper. keretapi berhantu. semuanya la bha yang buat aku sama dia fun giler. yang penting permainan yang boleh wat kita teriak. haha. and for sure, I think it will be the best if ada budak2 yang ikut. why ?? sebab budak2 penyeri suasana. dorang bukannya gangguan cuma boleh nampak kehappyan tue ada. tapi mesti ada dua orang budak2 jak okey. satu dia jaga dan satu lagi aku jaga. huhu.





8. Pakai baju kimono.

haha. aku nak aku dan dia pakai baju style Jepun. nampak cantik ney pakai baju tradisional Jepun. aku suka. cuba bayangkan aku pakai baju tue and then guna tudung ?? boleh bayangkan ke ?? agaknya bayangan tue nampak nice tak ?? nice kan ?? heyya. macam len aku rasa tapi aku tak peduli aku maw pakai baju tradisi Jepun jugak. tapi agaknya bila la bole pakai baju tradisional ney ya ?? time hari raya ?? no. time majlis makan malam ?? lagi la no. I think time nak gambar pre wedding. amacam setuju tak ?? hihi.





9. Make our own video life

Ney perkara yang paling parah nak wat sebab dua2 sibuk dengan kerja masing2 and there is no time to make a video. Actually, aku nak wat movie pasal event2 yang kami suda buat. aku nak buat guna movie maker. put the picture. put the music. then make it like a movie. simple right ?? tapi aku kurang bergambar ma dia. kurang gambar kami bersama. memang kurang. so, I think this will take a little bit hard. tapi aku maw buat jugak. aku dha wat satu video tuk dia sebelum ney. so aku yakin aku bole buat lagi satu tapi tunggu sampai I'm not buzy okey. jan risau nanti aku simpan juga dalam blog ney.





10. Walking along the beach

This is the last thing I want to do with him. Walking along the beach and collect for some shells. aku tak taw maw cakap pa. tapi aku taw sume pasangan couple will be have their dating jalan2 kat tepi pantai kan ?? macam tue juga aku. aku pun nak juga jalan2 sama dia tepi pantai. bercerita sambil tunggu matahari terbenam. tengok laut. rasa kesayuan angin. dan mendengar keseronokan suara kanak2 bermain air. Very wonderful day for me.



Ney adalah 10 perkara yang aku nak wat dengan my AK. kalau kamu perasan kebanyakkan aktiviti tue aku nak aktiviti yang lebih banyak luangkan masa untuk bercerita. why ?? because since he went to Negeri Sembilan he is getting lost. dia buzy. dia outing ma kawan2. dia jarang online FB. It seems like our relation become loose just because kami jarang communicate. percintaan jarak jauh memang menyedihkan kan ?? kesian orang yang kena PJJ ?? kesian Cik Vian. but don't worry anything happens have their own reason. aku taw ada hikmah di sebaliknya cuma aku jak tak nampak. anyway, just this for today. I will update another entry if I have a lot and a lot of time. haha. see u soon.


Wednesday, September 14, 2011

::Love the Life::

Salam and hi to all my readers.


Today is Wednesday and I found a calm day today as I'm just alone in my room. My roommate is going out with her boyfriend and let me alone in such a crowded room. But surely I don't mind coz I've many things to do for this moment coz I love to be alone. Not becoz I'm a loner but this is the time for me to calm myself and think about life.


I love my life. It is simple and full of story. I have family. I have friends. and I have special man in my life. I laugh when I'm happy and I would cry if I'm sad.




This is my life. My life that only me could write the story. Only me knew the problem and find the solution. Only me can make my life wonderful. lovely. worthwhile. and meant to be.


I even watched a film with the title "Peter Pan". I know everybody know this story. I have watched the story for 4 times and I'm not bored. why?? becoz I love to hear the Hero said like this.


"Life is a great adventure that everyone had.

and death is an amazing experience that everyone will have."



The dialogue was really touched me. It makes me feel that there is so many things to do outside before someone die. I want to see the world. I want to meet my idol. and I want to make my dreams come true. This is what will I'm gonna do before I die. I want to see the most amazing creature in the Earth. InsyaAllah.


I'm even love my friend's lecturer said that..


"Life is short. Then make it sweet"


That was only a short words but really touch me and make me feel in blue. Maybe I'm too emotional. A silent emotional.



This is what I want to tell everyone as well as remembered myself too. Do not ever ever give up if you face a problem. Put in your mind that there is a person outside may face a big problem than you have. Don't judge a book by its cover. Do not easily to trust someone else and please stand with your own decision. Make your own decision becoz this is your life. Make your life full of amazing story and end with the happiness. and If you could, set one day and make a happiness event for the whole day. It will makes your life be more worthwhile.



Friday, September 9, 2011

::Time Machine::


I really really need machine time right now
I want to return to the past and fix all things that I've made
I want my past time back
It's my fault to think that I'm always right
It's my fault to let you go away
and it's my fault to make you hurt
I'm really sorry
Please forgive me
I'm regret for all what I've done
I admit that I'm wrong
Then please come back to me
Please make me smile with your silly action
Please hold my hand with your harsh hand
and please love me again



Sunday, September 4, 2011

::Salam Lebaran::


Salam sepetang kepada sesiapa yang membaca entry aku kali ini. dan tak terlupa juga Salam Lebaran erk sume.

Lama dha aku tak conteng2 aku punya blog ney. Apa ndaknya teda bha wireless kat uma aku. Broandband lagi la. So terpaksala bila dha sampai UiTM bru la nak update sikit bab sini kan wireless free hari2. cuma terpaksa la aku duk di tangga ney semata-mata nak dapatkan wireless. Kesian kan? tapi tak pa. Hari ney aku tak nak tulis banyak but just nak kongsi raya aku tahun ney.

Raya aku tahun ney best giler. best yang teramat giler. nak taw kenapa? sebabnya tem raya aku just baring atas katil sambil tidur macam cacing kepanasan. aku sakit perut time raya ke 2. sandi beb. tue yang "best" tue. time raya pertama aku makan banyak. Banyak sangat. Makan kuek, makan kek, makan ayam, makan ikan bakar, makan burasak, makan keropok, maggie pun aku makan gak. sekali last2 sok paginya time raya kedua aku kena CB k. taw CB tue pa? CB tue cirit birit. memang hari yang indah wat Cik Vian.haha~~

Tapi tak pa gak bab mak kite layan kite macam puteri. ada gak beknya sakit perut ney bab tak payah nak cuci piring pas tetamu datang rumah. adik la bha yang cuci. kan kakaknya sakit. kiu3.~~~

Bha, aku sakit dua hari k. raya ke 3 tue okey sikit2 dha. ndak suda aku merana. raya keempat aku teruskan lagi perjalanan makan dan pencarian duit raya aku. aku pi uma makcik2 aku then seperti biasa adalah income masuk. hahaha~~

Aku pulang KK raya ke 4. awalkan?? bukannya bersemangat nak balik awal cuma "Cinta" ada kat KK thats why la aku balik awal. aku pulang awal semata-mata nak beraya ma dia. bek kan aku? aku girlfriend yang sangat bek hati. pasal dia nanti next entry I tell korang k. ney entry just nak tell about my family. ney adalah gambar kitorang time nak bergambar satu keluarga.

Have fun~
>
>
>
>
>
>



Ney gambar aku teda bab aku tukang tangkap gambar.
ney mak, ayah, adik2, pakcik, sepupu dan nenek aku.



ahaaa. ada suda aku.
aku teda baju raya terpaksa pakai baju tue. tapi nampak macam baju raya gak kan?
baju raya yang special punya.




Ney gambar Happy Family.
Mehh aku kenalkan serba sikit nama keluarga aku k.
ofkosla kat belakang duk atas kerusi tue mak && ayah aku.
NANANGINA is nama gabungan dorang.
Tiga duk atas lantai tue aku dan adik2 aku. aku anak sulung k.
VIANHELMYEFFA is nama gabungan kitorang.
yang kakak tetap cantik k. jan tengok kite.




My NananGina.



Ney aksi bergambar 3 anak beranak.
Mak kite cantik, adik kite kiut then kite plak cantik + kiut.
haha~~




See? aku dha kata aku cantik + kiut.
Baka dari mak dan up sikit dari adik.



Gambar ney time kami di suru formal punya gambar.
tak pandai nak formal ney la jadinya.



Teramat suka dengan ney gambar.
My Happiness>>Mak, Ayah, Helmy && Effa



Salam Lebaran semua.
Ikhlas dari
>
>
NananGina Sefamily.



Sunday, August 21, 2011

::Andai Itu Takdirnya::





Hari ini baru aku tahu rasa betapa pedihnya bila cinta seseorang itu di khianati. Ia mampu membuatkan seseorang tue tak terasa apa-apa biarpun terkena jarum di tangan. terasa kosong. pudar. dan yang paling adalah sakit hati. sakit hati kepada si dia dan orang ketiga.

Aku tak tahu salah siapa. aku atau dia? aku ka yang tak pandai jaga dia atau hati dia memang dha berubah. Betul kata orang. Allah memang sengaja bagi kita jumpa orang yang salah. sebabnya Dia ingin tahu sebanyak mana kita menguasai cinta kita itu. adakah kita yang contol itu cinta tau cinta itu yang control kita. Allah beri cinta kita kepada orang lain dan bila-bila masa hadiah cinta itu boleh di tarik semula. Itu melihat samada kita masih ikut ajaran Allah atau tak. tapi jodoh pertemuan adalah urusan tuhan. semua itu adalah dugaan dariNya. dia datang bersebab dan pergi pun bersebab. semuanya telah pun tertulis. kita sebagai manusia hanya mampu terima walaupun tak suka.




Andai ini kesudahan kisah bahagia kami. aku redha. biarlah aku menangis hari ini asal tak menangis di kemudian hari. aku akui aku masih sayang dia. sayang dia untuk hari ini, esok dan tak mungkin selamanya. kerna aku yakin masa akan membuatkan aku lupa akan dia. Dia rugi sebab dia kehilangan cinta yang paling sayang kat dia.

..You lost the love I loved the most..



Tuesday, August 16, 2011

::Bad Word::




Salam my readers..

Hari ney aku nak kongsi words of the day..


S.O.R.R.Y


Bagi aku perkataan ney adalah perkataan yang paling "jahat". "Sorry" is a bad word.
Nak taw kenapa?
Bha, aku bagi contoh k.
Contohlah seseorang ney buat ko sakit hati. Memang wat kita sakit hati sangat2 sampai api dalam diri ney tahap kritikal dha. Mungkin bagi dia perbuatan dia tue men2 jak. sume tue satu gurauan kunuk. tapi bagi kita? oh no men, it's not a joke. Then, seperti biasalah bagi kaum Hawa dia akan merajuk klu dia sakit hati. paling2 pun ndak terlayan tue orang. orang tue pun perasan yang dia tak terlayan. Pas tue dia nak memujuk la. tapi tak pandai. memang tak pandai. sangat2 tak pandai. Last2 dia pun bagi note "I'm Sorry". tue pun dari kawannya. bikinla tambah sakit hati. tapi mesti hati tue ada berbunga sikit bab at least dia ada kata sori. kan kan kan? maw ndak maw terlayan gak tue orang sebab "Sorry"nya tue.

So, do you get why I mean Sorry is a bad word? Biarpun orang tue sakitkan hati kita tapi klu dia mintak maaf,mesti kita rasa kita patut maafkan dia gak. nanti klu tak di maafkan nanti kita yang feel bad. so, kita kena la lupakan jak perbuatannya tue. tapi for certain problem la. klu dia cari pasal yang melampau jan harap sakit hati maw hilang. tapi dalam Islam tak bek marah lama2. tak bek tuk kesihatan.kiu3.




The word cannot change everything without acceptance from other side. Sebenarnya klu nak mintak maaf tue bukan ungkapannya yang di ambil kira tapi cara dia ungkap tue perkataan. Hanya kita yang boleh menilai samada dia ikhlas atau tak. betul kan?

So, pa kita maw jawab selepas orang tue kata "Sorry"?
Jawapannya, "Sorry"mu di terima. tapi say it dalam hati.kiu3.


p/s::Ney situasi yang aku hadapi kelmarin. napa aku maafkan dia bukan sebab dia ungkap tue word tapi cara dia nak kata sorry. dia memang tak pandai dan yang tak pandai tue la wat aku senyum sendiri. dan dia plak salah tafsir sangka aku maafkan dia. bala-bala~~



Sunday, August 14, 2011

::Dreams::



AssalamualaiQum..
klu tak jawab dosa, klu jawab sayang..so, mana satu pilihan anda? Jawab jak la r.

Walaupun hari ney hujung minggu tapi tak la best sangat.. why? because I'm just stayed in my room to accomplish my assignment and believe or not, I'm done with it. yeyehhh..~!!

Sebenarnya hari ney aku nak kongsi dunia fantasi ku tem kecik2. Tetiba plak teringat tadik and senyum sendiri ney aku jadinya. hehe~. tengok senyum lagi.




Untuk pengetahuan semua, aku dulu kecik2 teringin sangat nak jadi Princess. kununnya jadi Princess ney cantik. tapi memang cantikla. aku sangat suka nonton kartun Beauty and The Beast. Puterinya tue first huduh lama2 jadi cantik. and aku selalu pikir klu pakai gaun, aku nak berlari sambil di kejar oleh Pangeran. Kunuknya nampak romance. pandaikan aku berkhayal jauh. pakai gaun warna putih then berlari turun anak tangga. toleh belakang ada Mr. Right kejar. lari, lari dan berlari tapi berjaya di tangkap oleh Mr. Right then he hugs me. Looks like a romantic story but overally, it was very an absurb dreams. Very nonsense dreams.





I'm even dreams I could touch the cloud. dulu ayah ku selalu bawak aku jalan2. dan sepanjang perjalanan tue aku mesti tengok ke langit. nak taw kenapa? sebabnya tue salah satu cara untuk aku hilangkan mabuk. aku ney mabuk darat, mabuk laut dan mabuk aeroplane. barangkali la. yang penting aku ney jenis pemabuk kenderaan. even jalan dekat pun klu naik kereta mesti aku mabuk. unik kan aku? then, tengok punya awan, aku pun cita2 la nak daki tue gunung then ambik tue awan simpan dalam balang. tem tue aku pikir awan ney macam kapas so aku bole la simpan dalam balang. taw2nya selepas belajar geografi barula taw awan ini siapa sebenarnya. budak2 memang banyak imaginasi that why I love children and I like to be a children back. can I??





Ada lagi satu dunia penuh fantasi cik Vian. kalo boleh aku nak sangat ada power. aku suka magik2. aku pernah nonton cerita "Sky High". Sky High ney sebuah sekolah dan pelajarnya sume ada power dan aku nak sangat ada power macam heroinnya. kuasa tumbuh-tumbuhan. aku nak kawal sume tumbesaran tumbuhan dan yang paling best dapat buat rumah kat atas pokok dan duk sama Pangeran. mesti best kan? bab tue aku nak sangat aku ada power tpi manusia manala boleh bha kan kuasa2 ney. Even tunggu kucing bertanduk pun ndak juga tue aku dapat power.

by the way, it was just a dream. dream yang aku pikir sebelum aku masuk tidoo.lucu kan? It's okey actually dream something yang out of mind punya. sebabnya klu ia make us happy apa salahnya kan. tapi jan la berkhayal banyak2 dan lupa realiti. tue yang susah tue. dan satu hal aku nak cakap. bila umur dha meningkat, all things like too serious and life sometimes cannot be too enjoyable. kalaula ada NeverLand kan bagus.. The place where you will be a children forever.