Friday, December 28, 2012

It was rain and something stupid happen to me

salam Jumaat semua.

Jam menunjukkan pukul 5 dan aku belum sentuh buku lagi tapi pergi sentuh blog plak. huhu. kawan aku tengah tidur and this become my opportunity to write something in my blog with romantic feeling. cewahhh. apa ndaknya aku buat entry sambil dengar lagu Kiss the Rain versi Sung Ha Jung. hehe.

Di sini setiap petang mesti hujan and I love it so much. I don't know why I love rain. There is something about rain that I could't tell. something that makes me feel calm. stress aku boleh hilang kalau hujan. bagus kan? huhu.


Nie la jendela bilik ku. nampak bersih padahal hampehh. hehe.
kalau hujan jak aku mesti duduk atas lantai dan belajar yang bermejakan katil. memang syiok sambil dengar lagu Denganmu nyanyian Aizat.
Heaven :))


Nampak tak hujan? tak seberapa nampak kan? tapi memang hujan k.
Hujan yang membasahi bumi dan hatiku sekali. hihihi.

Taraaa.. my katil yang ndak seberapa comel. huhu.
biarpun ndak comel tapi sangat selesa untuk tidur-tidur k.
bha, aku ada, kau ada? hehehe.



petang-petang begini kalau dengar lagu retro memang best gila. Aku bagi satu lagu dan kamu cari okey. the song is really nice. tajuk dia Something Stupid by Robbie Williams and Nicole Kidman..

Then afterwards we drop into a quiet little place 
And have a drink or two 
And then I go and spoil it all 
By saying something stupid 
Like I love you ~~

-Something Stupid-

Monday, December 24, 2012

Aku yang bersahaja



Aku yang bersahaja






Wednesday, December 19, 2012

Istanbul Aku Datang



Salam.

okey, actually I have an assignment to do but my hand is gatal-gatal to write blog. apakan daya I have to write juga. huhu. ISTANBUL AKU DATANG. woww. it was amazing movie and I love it so much. aku dapat rasa aku macam dalam watak nie. wakakakaka~

Back to the past, actually I'm in this world, one of my reason is because of one Adam Allah. aku datang ke dunia baru yang asalnya untuk belajar di dunia orang dan take a new experience, one of the reason why I'm here is because of him. Am I stupid? I don't know why I'm doing this but perhaps it makes me happy even though I have a lot of problem and sometimes I feel regret to do that. Stupid Vian. huhu. Of course I'm happy because now our distance is not too far but our relationship are still same as before. we are rarely to chat, rarely to tanya khabar. huhu. why? maybe buzy?

I just afraid. I'm afraid if he do like what Azad do in Istanbul Aku Datang. kami dha la belajar di tempat yang berbeza and I'm afraid he feel lonely and out with someone else. Dia ramai peminat, of course other girls like to hang out with him. tahan hati Vian. tahan. huhu.

now, I'm trying to control my feeling. I know how to be patient and I know how to make myself is under control. tarik nafas panjang-panjang dan hembus. fuuhhhh. huhu. one thing that I know, kalau aku pandai jaga perasaan dan tingkah laku, dia pun macam tue jgak and Allah will helps us to reach "halal" relationship. hihihi.

Ya Allah, hambamu ini rindu dia. jaga perasaan ku ya Allah. maafkanlah aku.

oh ya, I wonder, if he is going to be Azad, then there will be someone like Harris right? Allah won't let me alone. I believe on that. =)

Saturday, December 15, 2012

Friday, December 14, 2012

Anger


I hope a rainbow always be there to cheer me up
I faced many new experiences here and it was really makes me feel small
I never thought being silent can make others said somethign about you
I just want to be a silent girl and please don't called me Mrs. Arrogant
I'm not like others who can socialize with other new friends.
I'll talk if I need to talk. Other than that I'm sorry.
You're not even know me so do not judge me by my physically
I'll just being friendly with someone who are I'm really close to. 

Heyy you, 
you will regret for what you have done to me.
I Hate You a LOTTTT.

Tuesday, December 11, 2012

Senyum


Senyum seindah suria yang membawa cahaya
Senyumlah dari hati duniamu berseri

Senyum umpama titian dalam kehidupan
kau tersenyum ku tersenyum
kemesraan menguntum

Senyum.. 
kepada semua
Senyum..
membahagiakan
Senyum..
seperti Rasulullah
Dengan senyuman terjalinlah..
IKATAN. =)

Selamat Hari Konvokesyen 

Saturday, December 1, 2012

Becomes stupid


I do believe life is not too hard for us to face
I do believe love is not only gives but accept at the same time
and I do believe life is meaningless without love
Love with family of course it exist until death
Love with friends who always be there to cheer up us
but how about love for someone who are not deserve?

the deserve one is only for our husband
the only husband
but he is not muhrim to me and I can't fall in love too much
I can't control my feeling
I can't show how much I love him
Please don't do this to me
It hurts me a lot

Ya Rabb,
If he is not for me as what You have written in Your Luh Mahfuz
If he is not my destiny
If he is not become my chemistry
Please take away of my feeling on him
Please show me that I've falling in love with the wrong person
I can't pray for him to miss me because we doesn't have legal bond anyway
I can't pray for he become my destiny because who am I to pray something bigger as I know I'm full of sins
What I can pray for is take my love away.
Take it back ya Allah
It's really hurts me until I can't do anything to defend myself
I'm becomes stupid.
I'm becomes stupid just because of love
I'm sorry ya Allah, I'm sorry

Make my wishes come true




"I wish I wish with all my heart to fly with dragons in a land apart.."
Still remember this wishes words?
It was from Dragon Land cartoon and the film was on my elementary school.
Its been so long but the wishes is still bear on my mind. huhu.

Okay, back to the topic, today is the 1st December and I hope for something better for this month.
My friends from Sabah were came to Shah Alam yesterday and it really makes me happy dovey because we are hang out as what we usually done before in Sabah.
It was really really make me happy
InsyaAllah, this Sunday we will be having our trip in Genting. I can't wait for that moment. huhu.

By then, this is what we are doing today.

We took our jubah and took a picture with innocent face. HAHA.

Out first lunch in Shah Alam. =)


Friday, November 16, 2012

Dunia Baru

I'm in somewhere

Aku yang masih baru dengan azam baru di tahun baru. huhu.
Salam maal hijrah.

Tuesday, November 13, 2012

Buat Adam Allah




Dear my future Husband,

I don't know who you are and where you are will be but I hope you keep your heart safely. My friend is getting married and it comes to my mind "when you will come to meet my wali?" I thought marriage could limit someone independence but I was wrong. Marriage is a legal bond between a man and woman sharing their love forever. Perhaps, from the deep of my heart, I really miss you. wherever you are please take care of your heart and iman. Please care of it as to bring me and our children soon to Jannah.

Dear Allah,
If today I lose my hope, please tell me that Your plans are better than my dreams.


Sunday, November 4, 2012

M.E.R.E.K.A





Rindu kepada mereka yang bergelar SAHABAT
Kadang-kadang kita tak sedar bahawa orang yang selalu bersama kita itulah KAWAN BAIK kita
dan M.E.R.E.K.A ialah oang-orang yang selalu bersama aku dalam keadaan susah dan senang

Sayang kamu kerana Allah
Sally + Vian + Mamah + Dayah


Saturday, November 3, 2012

Sabar


Aku berdiam bukan bermaksud aku kalah
Aku membiarkan bukan bermaksud aku pengecut
Aku lepas tangan bukan bermaksud aku tak kuat
aku diam kerna aku tahu tiada guna aku berbalah hanya kerana perkara yang remeh
aku membiarkan kamu menghukumku kerna aku tak suka akan pergaduhan
aku lepas tangan kerna aku tahu perkara itu akan berlalu sekiranya seorang daripada kita berpaling tadah

Aku bukanlah seorang yang penakut atau senang dibuli
buat apa aku teruskan perbalahan yang akhirnya diri sendiri sakit hati
buat apa aku turut dalam perbalahan sedangkan perkara itu cumalah satu gurauan pedas

Hey kamu
jangan ingat aku tak melawan aku senang dibuli
aku biarkan sebab aku tak maw pergaduhan tercetus
dan aku lupakan kerna aku taw kalau aku membalas, aku akan buat lebih dahsyat dari apa kamu lakukan
so, jangan uji tahap kesabaran ku.
jangan sesekali



Friday, November 2, 2012

Picture shows emotion






Some people are hard to speak out on what they feel
Sometimes they use the lyric songs to describe their feeling
I throw out my feeling through a picture
Can someone interpret it?

Sunday, October 28, 2012

Panduan buat hati

Salam sejahtera ke atas kamu semua.

Sementara yang aku ini masih belum mengantuk, aku pun conteng-conteng la blog aku ini. hari ini aku nak cerita pasal kata-kata buat hati. aku nak jadi pemberi kata-kata semangat, kata-kata menuju al-falah (kejayaan), dan kata-kata untuk meningkatkan keyakinan menuju ke hadapan iaitu masa hadapan. ewahh2. huhu.



Nampak tak buku nie? mestila nampak kan. aku letak gambar nie dalam saiz large tak kan la kamu ndak nampak plak. hihi. nie buku sorang member nie. dia tak jadi bawa buku nie ke kampung so aku pun baca-bacala. GO BEYOND maksudnya GO FUTHER iaitu MAJU KEHADAPAN. apa yang "Maju Kehadapan"? majula bha. maw tanya lagi. haha.

Buku nie memang banyak kata-kata petikan dari golongan-golongan yang menggegar dunia. sebagai contoh Mahatma Gandhi, Aung Suu Kyi, Dato' Lee Chong Wei pun ada. memang seronokla sebab kata-kata mereka memang tembus ke hati melekat di minda.


"If we dare to win, we should dare to lose"- Dato' Lee Chong Wei

Kegagalan disusuli dengan kejayaan. Kegagalan itu bagus sebab ia mengajar kita erti tak mudah putus asa. Awak nak menang kan? awak nak semua impian awak tercapai kan? then, you have to be brave. berani menghadapi cabaran. gagal sekali tak bermakna gagal berkali-kali. gagal itula yang membuatkan awak bangun dan terus hidup di masa hadapan. kalau orang lain boleh buat kenapa awak tak? fikir-fikirkan la. 



Kalau tengok nie gambar, apa yang anda terfikir? cuba fikir. kenapa plak tetiba ada "0" tue di luar kotak? dha dapat fikir dha apa dia maw sampaikan? actually it stated that THINK OUT OF THE BOX.

Think out of the box.
Who says it is a box anyway?
Redefine. Innovate. Invent. Create.
Rewrite the rules.

I love when it stated "Rewrite the rules". Anyway, are people laugh at you when you act something out of the box? you're unique. Awak cipta peraturan baru, awak kreatif, awak innovatif. see? this is what you and I are searching for. Seringkali kita lihat terdapat sesetengah orang yang susah berubah. kenapa? sebab takut susah? taw pun malas nak terima perubahan? come on la. kita hidup dalam dunia milenium suda. manusia berlumba-lumba mencuba sesuatu yang baru. lagipun hidup kita ini pendek untuk dihabiskan bawah tempurung jak. sekali sekala keluar dari tempurung tue dan tempuh dunia luar. nanti balik semula bawah tempurung tue dan cerita pengalaman dengan cucu cicit. bukankah hidup ini suatu pengembaraan? kita hidup sekali, so jangan sia-siakan.

Sebenarnya ada banyak lagi kata-kata. Selain itu kata-kata dari seorang wanita yang berani, Aung Suu Kyi.

"Some people think I'm ambitious and lucky. I think it;s good to be ambitious with noble desires.
As for luck, I believe the harder you work, the luckier you get"

Aku bagi satu situasi. aku nak tengok macam mana anda jawab dan apa perasaan anda. contohlah anda mendapat panggilan temu duga dan dengan kelulusan dan kelayakan, anda yakin tawaran kerja tersebut milik anda. sewaktu temu duga terdapat seorang lagi penemu duga yang berkelulusan rendah berbanding anda. at the end, anda gagal temu duga tersebut dan sebaliknya penemu duga yang berkelulusan rendah itu berjaya untuk mendapat jawatan tersebut.

Soalannya, apakah anda rasa selepas kejadian itu? Sedih? atau biarkan saja maksudnya tidak pedulikan?
apa yang anda akan jawab sekiranya aku tanya kenapa dia dapat kerja tersebut sedangkan anda lebih layak? kebanyakkan jawapannya ialah "Itu rezekinya'. itu memang rezekinya tapi bagi sesetengah orang yang lafazkan perkataan tue akan mudah terasa sakit hati berbanding ikhlas dengan keputusan yang dibuat. why? sebab tidak ada ketidakadilan di sana.

So, kalau aku cakap perbuatan itu adil, macam mana? aku percaya dengan konsep nie.

USAHA + DOA = REZEKI

Kamu mungkin berusaha untuk mendapatkan kerja itu tapi doa kamu ada? doa orang yang berjaya itu kebih tinggi dari usaha kamu. so, tawaran tersebut jadi rezekinya. rezeki nie tidak akan datang kalau kamu tidak berusaha dan berdoa. macam jugak kamu berdoa tapi usaha orang tue lebih tinggi untuk mendapatkan kerja tersebut sebagai contoh dia guna orang dalam. itu usaha dia mendapat kerja tersebut dan usaha dia lebih dan sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, sesungguhnya doa kamu di beri kepada kerja yang lebih baik dari itu. bukankah Allah ambik sesuatu dari kita kemudian dia menggantikannya kepada sesuatu yang lain dan yang lain itu adalah lebih baik dari yang pertama tadi.

Aku tak taw maw cakap apa tapi adalah bagus kalau kita bersangka baik dengan Allah. Allah tak kan susahkan hambaNya melainkan dia ingin menguji tahap keimanan kita. Ingat, kita kena isi hati kita dengan kebaikan jadi Allah pun akan hantar orang-orang baik di sekeliling kita.

Bha, aku mengantuk suda. nanti aku post lain lagi pasal kehidupan di dunia fana ini. Awal tidur okay. so, mata tue cumil sikit besok pagi. hehehe.

Oppsss. A picture before I'm going to be a princess in a dream.
Good night everyone and salam.


Friday, October 26, 2012

Aku Sang Pengembara

Salam semua.
Sebelum mula apa-apa, aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..

Hari nie merupakan hari pertama aku beraya di perantauan. Ya Allah, sebaknya aku mendengar takbir di sini. ndak sama feelingnya dengan aku dengar takbir di Sabah. sepanjang perjalanan ke masjid, aku ingat ma mak dan ayah ku jak. aku imagine apa yang dorang buat sekarang. mesti sibuk masak sana masak sini. selalunya aku tue jadi raja duduk depan rumah tunggu di hidangkan makanan tapi sekarang, aku makan bersama kawan-kawan lain.

Hampir nangis aku jadinya. aku pernah cakap dengan sepupuku. aku cakap..

"Aku maw rasa apa perasaanya ndak dapat beraya bersama keluarga. sedih sangat ka ar?"

bha, ambik kau Vian. apa kau rasa? rasa kalau raya wajib balik kan? huhu.

Aku adalah sang pengembara. aku yakin aku dapat tempuhi hidup ini meskipun aku seorang perempuan. Allah akan melindungi hambanya yang menuntut ilmu. menuntut ilmu itu jihad taw.

Ya Allah,
kuatkanlah aku. kuatkanlah aku tempuhi hidup yang penuh cabaran ini.
Aku tahu pasti akan ada habuan untuk ku di hadapan sana.
Aku hanya perlu bersabar dan teruskan perjalanan.
Bantulah aku ya Allah.
Sangat-sangat aku perlukanMu..

Gambar bersama kawan-kawan dari Sabah selepas solat raya.
semoga ukhuwah kita menjadi kuat =)

Thursday, October 25, 2012

Nurfarah Nazirah Anak Gembala & Terasing


Lagu yang amat menyentuh hati.
Nyanyian asal dari Allahyarham Sudirman tetapi dinyanyikan oleh Nurfarah Nazirah.

"Perpisahan yang tak mungkin kembali"

Sunday, October 21, 2012

Quick Update - One minute





It is one minute left before the time shows 4 am.
By then, good morning everybody.
You wake up and I'm go to sleep.

Thursday, October 18, 2012

The Key is Heart



It's been a long time for him not to come back.
It takes a long time until I can treat my "key" without him at my side
and recently he comes with one word.
a short words. 
I don't know how to express my feeling on it but I felt empty.
no excitement, not really happy.
I'm totally empty.
Is that my "key" is still hold by him?



Monday, October 15, 2012

Sejarah VS Matematik



Gambar sekadar hiasan.

Ok fine. wahai sidang hadirin sekalian, di sini saya ingin memaklumkan bahawa otak saya jadi beleng-beleng tak tentu arah sebab loaded dengan HISTORY. oh myyyy. kadang-kadang aku curious kenapa aku belajar sejarah sedangkan aku otak Maths. why? why Vian? apa ke jedah kau ambik belajar Perang Dunia Pertama dan Kedua, Perang Balkan, Perang Dingin. semua jenis perang kau belajar. lari beb dari Teoram Pythagoras, Circle, Percentage, Simultaneous Equation, bearing dan banyak lagi. 

kekadang aku fikir kenapa aku ambik subjek nie? tapi aku kena bersangka baik. itu jak caranya nak ambik ilmu dengan hati yang ikhlas. Allah cakap aku ndak bole belajar Maths jak. aku kena belajar sejarah. Ahli sejarah pernah berkata " sesiapa yang tidak belajar sejarah, nescaya akan mengulanginya semula". that's why I take this subject as to motivate me in the future. wahhh. huhu.

tapi belajar Sejarah nie seronok la. why? biar aku mulakan dengan persoalan.

1. tahukah anda siapa Adolf Hitler? (alaa, kamu akan cakap dialah orang paling jahat di dunia tapi tahukah anda dia sangat membenci Yahudi?

2. macam mana Adolf mati? dia mati bukan sebab dia kena bunuh taw mati dalam perang tapi dia mati sebab bunuh diri.

3. macam mana perang Pertama dan Kedua berlaku? kalau kamu tahu pasti kamu interesting nak baca buku.

4. tahu pasal Gulf war? di sinilah bermulanya perang antara U.S dengan Iraq. tak percaya? bha, baca sendiri. huhu.

itu adalah serba sedikit Sejarah yang aku baru tahu. bodoknya pandainya aku kan? huhu. yang aku ndak suka sangat ialah TEORI. siapa la cipta teori pasal peperangan nie memang bikin panas la jugak kadang-kadang. bagus tue kalau satu taw dua jak ka teori, nie tidak setiap satu tue ada lagi pecahan dan terbahagi lagi beberapa pecahan. Theory is just an opinion. why we want to take all of this? those people who make a theory just take it from another people but they acknowledged it. prove that I'm wrong. haha.

bha, aku akan datang semula untuk tulis banyak lagi pasal Sejarah. aku tengah memupuk sifat membaca nie. doakan ilmu-ilmu ku diberkati Allah.

Wahai Allah,
Syukran yazillan atas bantuanMu sebab hambaMu ini mampu menjawab exam Sejarah dengan tenang sebentar tadi. Love you. 

Friday, October 12, 2012

Aku Suka Dia




Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia

Tuesday, October 9, 2012

Mimpi Cinderella



Aku bukanlah Cinderella. Aku bukanlah Cinderella yang menunggu cinta sejati membawanya sepasang kasut. Aku bukanlah Cinderella yang menyintai putera sedangkan dia hanyalah seorang rakyat biasa. Aku bukan dia dan aku tak maw jadi macam dia.

Aku tak maw menunggu cinta. Aku tak maw duduk di bawah angan-angan dan menunggu cinta itu datang. Aku hanya seorang gadis yang berusaha untuk mencari cinta. tapi bagaimana? tak kan aku mulakan dulu? tak kan la perigi cari timba?

Sebenarnya tak kisahlah siapa cari siapa yang penting dia tahu. yang penting dia tahu perasaan kita. ada keberangkalian dia akan tolak tapi tidak apa yang penting kita akan rasa bebanan itu kurang. bukan senang maw pendam perasaan kan? bukan senang maw tutup perasaan gembira bila berjumpa. so, bila sudah luahkan terasa yang cinta kita terima lagi banyak. Fikir positif ! jangan berdendam pula. cinta itu indah sekiranya kita bersangka baik.




Penantian.
Mampukah kamu bertahan menunggu cinta yang kamu sendiri tidak pasti samada dia datang ataupun tidak?
Mampukah kamu menunggu seseorang yang memberi janji kepada kamu pada awalnya tapi akhirnya dia semakin hilang?
Mampukah kamu bertahan mendengar berita khabar angin si dia yang mungkin melukakan kamu?
Tahankah kamu? tahankah perasaan kamu mengendahkan semua khabar-khabar ini?
Mampukah kamu tidak mengatakan kamu tidak rindu dengan dia padahal kamu sangat sangat rindu dan memerlukan dia ketika itu?
Adakah kamu mampu bertahan di kala fikiran meminta kata putus hati berkata "jangan, dia pasti datang untuk menunaikan janjinya. hanya tunggu"..



Penantian memang suatu yang menyiksakan. seperti dalam cerita Cinderella, dia menunggu puteranya datang untuk mengecam bahawa dialah tuan kepada kasut tersebut. dia tunggu dan tunggu. tapi apa yang putera itu jumpa? dia terjumpa gadis lain dan menyangkakan bahawa gadis itulah yang menari dengannya sebelum ini. tanpa bantuan burung belum tentu Cinderella akan dapat berkahwin dengan putera itu. see? dia tak berani menyuarakan suara bahawa dialah Cinderella.

kalau kamu tak cakap bahawa kamu cinta ataupun rindu, macam mana seseorang itu akan tahu apa yang kamu fikirkan. katakan pada dia kamu sayang. katakan pada dia kamulah segala-galanya. tapi mesti takutkan? kalau takut kenapa tak tunjukkan rasa sayang kamu? pernah dengar pepatah Inggeris? "Actions speak louder than words". cukup dengan perbuatan kamu caring, kami sudah mampu tafsir. kami, wanita sudah memahami komunikasi kita tapi sekiranya tiada reaksi dari kamu, kami rasa penantian ini tiada gunanya.



Beritahulah aku wahai Adam Allah agar aku tahu aku tidak bertepuk sebelah tangan. aku sedang menunggu burung membantuku agar engkau kembali kepada ku seperti yang dulu. membantuku agar engkau ingat janji-janji mu.




Saturday, October 6, 2012

Rindu tak terungkap



Hal yang manis itu adalah apabila dua orang insan saling merindui,
namun tidak berkomunikasi,
tetapi keduanya saling mendoakan di dalam sujudnya masing-masing.

Ya Allah,
Aku rindu dia. 

Wednesday, October 3, 2012

You can do it!


I know I can make it even it is hard.
I know I can achieve it even though other says I can't
I believe I can make it and if I made it then you'll know who am I now.
I'm not Nurul Fhaviana Nanang that you know before. 
I'm different. totally different and all is because of you.

Sunday, September 30, 2012

Good morning sunshine



Nama saya Vianelmo. 

Saya tak comel. yang buat saya comel adalah nama saya. ELMO.
Saya tak cantik. yang buat saya cantik adalah nama saya FHAVIANA.
Apa-apa pun jadikan diri awak seindah dan secantik nama awak.
By the way, sebenarnya saya baru bangun dan saya mula melalut.
Errr.. Selamat pagi jak la.
dan salam hujung minggu. =)

Thursday, September 27, 2012

Someday






Someday he will come and I'm ready to become his "halal".
InsyaAllah.

Gerimis Mengundang





Is it true that someone cannot live without love?
without love you may feel empty, bored and lonely.. 
without love your life is really miserable..
but I think oxygen is more important. what do you think?
Please say that you agree with me. please. huhu.

Someone ever ask me..
"Vian, do you ever fall in love?"
Woww, her question makes me check mate. 
Of course my heart ever been stolen before.
It's been stolen by my bestfriend.
We fall in love. We make a deal. Not too much love during study. and wait until we're graduates.
"Vian, have you fought before this?"
The moment she ask me this question makes me feel ..derrr.
My love is not so lovely dovey happily romantically. 
We ever have a big "peperangan" before. 
"What happen?" "It is same as what I face now?"
No dear. It's different. Not because of the third party. not because the love is not there.
It was because of trust. "kepercayaan".
That is the most important element in relationship.
If it is gone then love is disappear one by one..
 "Then, how you make it everlasting? just by trust on him?"
Yup. I believe on him.
"Why? don't you afraid put too much of your hope to him?"
of course I'm so afraid because the moment he breach it, it might kill me.
"Then, why do you love him so much?"
I believe in love there must be a fair situation. If you do something bad, then he will do it as well.
What you do now, your partner will do the same thing.
That's all I know.
"Vian, is he is your first love?"
Nope. he is not the first but I want makes he be the last.
 "How about before? Do you have someone else?"
Yup. I've one.
"Then, why you break up with him?"

I answered her through this song.

" Ku sangkakan panas berpanjangan
rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang
dalam tak sedar ku kebasahan.."

(Gerimis Mengundang)

Sunday, September 23, 2012

Little Family


Salam.

Jam telah menunjukkan pukul 2 pagi dan aku memang ndak merasa mengantuk pun even aku sedang dengar lagu Kiss the Rain by Yiruma. tenang jak aku dengar lagu ney. huhu.hari nie teda yang special sangat aku dapat buat. just bangun, buka muka buku, nonton muvie, makan, mandi, then what? tidur balik. hidup macam raja but one word I can describe, actually it was bored. sangat sangat memboringkan. teda kerja maw di buat so it's just like empty. mungkin sekarang aku memang lapang. tunggu nanti aku akan sibuk sampai teda masa maw conteng-conteng blog. huhu.


tadi kan my pakcik komen di facebook gambar mak dan ayah. dia cakap " Belajar rajin2, bila berjaya nanti tolong emak ayah...". aku hampir nangis baca statement tue. aku takut sebenarnya. aku suda janji aku akan bahagiakan dorang tapi aku takut aku ndak sempat. kita mana taw ajal kita kan? aku masi lagi study nak bagi gaji yang kerja untuk beberapa bulan pun mak cakap simpan untuk masuk degree nanti. 

aku anak sulung taw. susah kalau perempuan anak sulung. dialah kakak. dialah abang. dialah segala-galanya. but I have to be strong. I know I can do it even though it is hard but I believe I can stand by my own. my family is my priority. itu yang aku taw. kalau boleh aku nak sangat bekerja dan bagi mak ayah aku duit tapi Allah bagi aku belajar dulu. my destiny is to be a student. aku harap aku akan jadi seorang yang berguna dan berjaya nanti. 



Aku telah berjanji aku akan bagi dua kunci kepada mak dan ayah ku. satu kunci rumah dan satu lagi kunci kereta. bila aku sudah tunaikan semuanya aku akan bawa mak ku pulang ke tanah airnya. beliau sangat nak pulang kampung tapi memandangkan kami dari keluarga bukan berada, so it was too hard for us. 

Even aku belajar degree. even aku ambik sarjana muda taw apa2 jak la, selagi aku masi belajar aku rasa aku ndak berguna sekali. why? because I still bring burden to them. I'm just a little girl who like to live in harmony without any problems. but I've a big responsibility and seems I'm going to having war. berperang untuk mengubah destini keluarga. berperang untuk mengejar cita-cita. kadang-kadang aku terfikir, kenapa aku yang sulung? untuk mengubat sendiri hati ini aku tengok kehidupan orang lain. ada lagi satu umur dengan aku and dia ada 7 lagi adik di bawahnya so aku rasa aku bertuah sikitla sebab adik aku cuma dua orang. huhu. tapi biarpun dorang dua aku rasa macam ada sepuluh jak sebab dorang terlalu nakal. tapi kenakalan dorang yang buat aku happy. kenakalan dorang yang buat aku ketawa sampai keluar air mata.


Even kami keluarga kecil dan hidup dalam kesederhanaan tapi aku sangat happy. aku bertuah dapat keluarga macam nie. aku suka sangat. aku ingat lagi time tue kami semua makan di satu meja bulat. adik lelaki ku memang lucu. dia kan anak kesayangan.

Helmy : ayah, c Epang kan cakap dia comel macam korea..(sambil ketawa kecil)

Ayah : dia tue bukan COMEL tapi CAMEL. (tersengih)

Epang : isyy.. mana da camel. ayah sama Immi la tue camel.

Helmy : Camel. hahaha. Epang Camel. (ketawa besar)

Aku : adala ney tercekik tulang ney. makan la kau. ( kite baik, kite tak ketawa. huhu.)

Mak : tersenyum. =)

Suasana tue memang meriah sebab adik ku gelak macam orang gila. tiba-tiba..

Helmy : ayah, apa tue Camel? (sambil buat muka bodoh)

Selepas jak dia soal macam begitu, aku pun apa lagi ketawa sampai keluar air mata. aku, adik perempuan ku dan mak. hahaha. ingatkan dia taw apa tue Camel sampai dia boleh ketawa habis. padahal.. ermm, hampehhh. itula moment yang paling aku suka sangat dan tak kan ku lupakan sampai bila-bila. sebab tue aku suka sangat waktu makan malam. banyak yang kami dapat kongsi. aku suka sangat. Tapi sekarang tinggal aku makan sendiri sebab aku di perantauan. dugaan. Allah bagi ujian untuk kesenangan kelak.

Ya Allah,
Maafkanlah hambamu ini. Maafkanlah dia andai dia pernah menyakiti hati mak dan ayahnya tanpa sedar ataupun tidak. 

Ya Rabb,
Panjangkanlah umur mereka. Limpahilah mereka dengan kurniaanMu. Lindungilah mereka dari sebarang kemungkaran. Permudahkanlah mereka ujian yang Engkau berikan. Kasihanilah mereka wahai Tuhanku. 
Aku akan berusaha untuk mengubah hidup kami. Aku akan berusaha untuk menjadi hamba yang mengikuti perintahMu ya Allah. sesungguhnya akulah manusia yang lalai dan alpa dalam menjalankan tanggungjawabnya sebagai khalifah di muka bumi ini. maafkan lah aku ya Allah.

Ya Allah,
Tiada apa ku pinta melainkan kesejahteraan hidup kami di dunia dan di akhirat. hanya padaMu saja ku berhak meminta kerana daripadaMu aku pergi dan daripadaMu juga ku kembali.

Amin.

Friday, September 21, 2012

Semakin baik

Salam Jumaat semua.

Alhamdulillah, hidupku di dunia baru nie semakin baik. aku dapat kawan baru. mereka ndakla seteruk mana yang di sangka tapi adalah juga separuhnya yang fi'il dia lain-lain. tapi ndak pa, semua tue dugaan. hidup nie mana boleh perfect sangat kan? huhu.


baru-baru nie kami jalan sekitar KL. memang best. sangat sangat best. naik keretapi, naik moneral. dapat tengok menara kebanggaan Malaysia. huhu. tetiba time tue teringat kawan-kawan ku di Sabah. best nya kalau dorang pun ada gak. ndak la kekok sangat bila berjalan.


Sahabat penuh suka dan duka. =)
bersama kawan baru.
 Bha, mari kita beramal bersama-sama di hari mulia ini okay. semoga kita ceria selalu dan sentiasa mencari jalan untuk buatkan diri kita sehappy elmo. elmo? huhu.
by then, salam jumaat everyone.


Sunday, September 16, 2012

Dunia itu indah sebenarnya


Sedar tak sedar sudah seminggu aku di perantauan. mula-mula tue aku rasa sedih sangat sebab jauh dari kawan-kawan di Sabah. melimpasi laut china seberang tue wehh. huhu. tapi aku boleh-boleh dha suaikan diri.

Nak taw sesuatu tak? Di sini tempat aku belajar ney kalau nak ke mana-mana tempat kena naik bas. ingat UiTM Shah Alam ney kecil ka? ney induk okey. besar sesangat macam Kunak. huhu. Aku ada terjumpa sorang abang senior ney. aku naik bas tue pukul 9 pagi bila aku naik lagi bas tue sekitar jam 10.30, aku jumpa lagi dia duduk di tempat yang sama dalam bas yang sama. baru aku terfikir kali dia ndak turun-turun ney dari bas. duduk situ jak kerjanya. hihihi. (punya jahat).


Tapikan syok kalau naik bas tengok-tengok UiTM ney. terasa manusia ney sentiasa sibuk. sentiasa penuh dengan urusan masing-masing. tapi urusan dengan Allah sudah selesaika? tepuk dada tanya iman.

aku ada kawan baru dari Kelantan, Melaka, Johor, dan Negeri Sembilan. maaflah kawan kalau awak semua susah maw faham apa saya cuba nak sampaikan sebab bahasa Sabah saya memang kuat. hehe. kelmarin kami ada oreintasi. aku nangis taw. aishhh. bikin malu jak. huhu.

sekarang ney jam 8 pagi tapi suasana dia ada kabus-kabus sikit sebab hujan. ney aku pun ndak taw ney samada ney kabus ka taw jerebu ney. huhu. tapi aku suka sebab aku online bersebelahan dengan jendela dan menghadap hujan tapi aku ndak terhidu PATRICHOR. Patrichor tue bau hujan. =))


Ya Allah,
Tiada yang lebih indah dari apa yang Engkau berikan kepadaku untuk ku lihat, sentuh dan hayati.
Sunggu indah ciptaan Mu ya Rabb.

oh ya, hari ney aku dengar lagu Laskar Pelangi. aku suka time dia cakap ini.

~Menarilah dan terus tertawa
Walau dunia tak seindah syurga~

Dunia itu indah sebenarnya.
okayla, nak pi tangkap gambar nak buat kad matrik dulu. bha, gua chow.. huhu.
Salam hari ahad.=))




Tuesday, September 11, 2012

Tiring Day


It was my tiring day today. I felt like my mind far away in the air right now. Alhamdullilah, I stillcan write some entry. haha.

I don't know what I want to say actually. but something you should know I'm in a new world now. I'm Sabahan and now I'm living in a big town full of people with different language. I'm in Shah Alam. haha. A little bit scary of course and felt sad. I miss my naughty friends. No one can replace them.

So, here the last picture I snap with them. I'm so sleepy today so I can't continue my writing.
By then, wish me success here in UiTM Shah Alam. Hopefully I can stand by it.




Love,
Vian